Doorgaan naar inhoud
Marmer in je badkamer: do’s en dont’s

Marmer in je badkamer: do’s en dont’s

Marmer is één van de meest gesofisticeerde en mooie materialen die je in jouw badkamer kunt hebben. Deze natuursteen wordt al sinds de oudheid gebruikt en staat nog steeds symbool voor elegantie. Het is een zeer sterk natuurproduct met een luxueuze uitstraling. Tegelijk is het een poreus materiaal en moet je oppassen met vlekvorming. Met deze gids ben jij op de hoogte van de ins en outs van marmer!

Marmer is geliefd. Al eeuwenlang wordt marmer gebruikt om sculpturen, meubels en verbluffende gebouwen mee te maken: van de Taj Mahal tot de Sacre Coeur. Marmer is een natuursteen die over de hele wereld wordt gewonnen. Het is een flinke klus, die grotendeels door moeder natuur wordt gedaan. Marmer ontstaat door omvorming van kalksteen. De verontreinigingen in de oorspronkelijke kalksteen vervormen zich tot kleurrijke aderen en vlekken die zo herkenbaar zijn aan marmer. Naast de prachtige tekeningen is het mooie aan marmer dat dit materiaal een leven lang meegaat. Het is erg duurzaam – mits je het goed onderhoudt. Door het uiterlijk en eigenschappen van marmer, leent het zich perfect voor badkamermeubels. Bij Furnified vind je wastafels zoals Juliette, George en Remy, in allerlei verschillende kleuren marmer. Zo heb je altijd een wastafelmeubel die past bij jouw smaak en stijl!

Verschillende soorten marmer

Marmer komt voor in meer dan duizend unieke soorten, wat het een van de meest veelzijdige natuurstenen ter wereld maakt. Elke soort kent dan ook nog eens tientallen verschillende kleursoorten, wat voor haast eindeloze mogelijkheden zorgt. De soort is vooral afhankelijk van de regio waar het gewonnen wordt. Zo onderscheiden we wit Carrara marmer uit Italië, Nero Marquina zwart marmer uit Spanje, India Green uit India en Dark Emperador bruin uit Spanje. Maar ook rood, roze, paars en blauw marmer behoren tot de mogelijkheden. Los van de kleur, geef je met marmer een natuurlijke touch aan jouw interieur. Het zorgt voor een rustige en zachte sfeer.

Eigenschappen van marmer

Marmer is opgebouwd uit calciumcarbonaat. Daarom is deze natuursteen poreus van aard. Dit betekent dat het marmer veel gemakkelijker vlekken van verschillende stoffen kan vasthouden; ook is het gevoelig voor krassen. Heb je een marmer (badkamer)meubel? Wees dan extra voorzichtig met vloeistoffen zoals azijn, citroensap of vruchtensap. Die maken de oppervlakte dof. Daarnaast kan water zorgen voor kringen op het materiaal: ook niet bepaald mooi. Deze vloeistoffen kunnen leiden tot blijvende vlekken, pas er dus zeker extra mee op. Net door deze kwetsbaarheid is marmer een slechte warmtegeleider: het voelt altijd heerlijk koel aan. Marmer kan is ook niet goed bestand tegen hitte, let dus zeker op met hete vloeistoffen of haarstylingtools. Plaats deze niet direct op het marmer om doffe plekken te voorkomen.

Natuurlijke oneffenheden

Marmer is een natuurproduct. Zijn unieke uiterlijk heeft dit materiaal te danken aan de imperfecties, gecreëerd door de natuur. Vaak zitten er nog oneffenheden en oppervlakkige fossielen in het blad, ondanks de polijstlaag. Verwar deze kleine afwijkingen niet met mogelijk schadelijke oneffenheden in het marmer. Deze onregelmatigheden maken elk stuk marmer net bijzonder, op zijn eigen aparte manier. Weet dus dat kleine scheurtjes, putjes en ruwe stukjes marmer geen risico vormen voor de kwaliteit en levensduur van jouw marmeren Furnified badkamermeubel.

Hoe onderhoud ik marmeren badkamermeubel?

Marmeren meubels hebben een glanzende polijstlaag die bescherming biedt. Toch adviseren we jou om het blad te benadelen met impregneermiddel. Dankzij deze behandeling is het marmeren blad voorzien van een extra beschermlaag tegen zuren, vocht en vuil. Herhaal deze behandeling eens in de vier maanden en volg hierbij de instructies van het impregneermiddel. Daarnaast is het, om het marmer mooi te houden, van belang om het marmer regelmatig te reinigen en dat op de juiste manier te doen.

Hoe maak ik marmer schoon?

Zorg ten eerste voor de juiste reinigingsmiddelen, zoals een speciale marmerspray. Ook groene zeep is een goede optie. Vermijd zeker zuurhoudende middelen als Glassex, Dreft en vochtige schoonmaakdoekjes: deze zijn te agressief voor het poreuze marmer. Omdat marmer krasgevoelig is, is het goed om geen schuursponsjes te gebruiken en wrijf zeker ook nooit te hard. Wil je jouw marmeren meubel grondig schoonmaken? Dan heb je het volgende nodig: een emmer met lauwwarm water, een zachte doek of spons, groene zeep of een speciaal reinigingsmiddel voor marmer, schoon water, een droge doek. Aan de slag dan maar!

Do’s voor het schoonmaken van marmer
Stap één: maak een sopje van groene zeep, soda of marmerreiniger. Gebruik liever te weinig dan te veel schoonmaakmiddel! Als je namelijk te veel groene zeep gebruikt, blijft er een dun vettig laagje op het marmer achter. Hier kan vuil en stof zich gemakkelijker aan hechten, waardoor het marmer op termijn sneller vies wordt. Probeer vervolgens eerst op een onopvallende plek of het sopje geen vlekken maakt. Good to go? Maak dan het marmer voorzichtig schoon met het sopje en een doek of sponsje (géén schuurspons, dus). Wrijf niet te hard om krassen te voorkomen. Veeg in een ronde beweging over het oppervlak. Neem het marmer af met schoon water, zodat er geen resten achterblijven van het sopje dat je hebt gebruikt. Droog tot slot het marmer grondig af met een droge doek of zeem.

Vlekken verwijderen van marmer
Voorkomen is beter dan genezen: wees dus voorzichtig met vloeistoffen en hitte. Toch een vlek veroorzaakt op jouw marmeren tafelblad? Kom dan meteen in actie en laat de vlek niet intrekken. Vlekken op marmer verwijderen gaat heel goed met soda opgelost in water. Laat dit papje even inwerken en spoel het na met schoon water. Vergeet niet om het geheel daarna met een zeem of zachte doek droog te wrijven. Want zelfs één druppeltje water laat een vlek achter. Heb je een hardnekkige vlek? Probeer deze voorzichtig te verwijderen met een beetje waterstofperoxide (maar niet op donker marmer, dit kan verkleuren!).

Wat te doen bij krassen?
O nee, heb je een kras gespot in het marmer van je favoriete wastafelmeubel? Helaas zijn deze niet zo gemakkelijk te verwijderen. Kleine, oppervlakkige krassen zijn vaak al minder zichtbaar als je het marmer reinigt zoals we hierboven hebben beschreven. Zit er een diepere kras op het oppervlak? Dan kun je deze proberen te verwijderen met een heel fijn schuurpapier. Maar ga hierbij héél voorzichtig te werk, zodat je geen extra krassen maakt.

Met deze stappen zorg je ervoor dat jouw marmeren badkamermeubel van Furnified nog lang mooi blijft. Naast de prachtige print, haal je met een marmeren wastafelmeubel een stukje duurzaam design in huis. Veel plezier ermee! Heb je nog vragen over het onderhoud van marmer? We helpen je graag!

Vorig artikel Hoe onderhoud je je microskin tafel?
Volgend artikel Furnified verzorgt interieur van het Sundae Huis
Back to the top